•
napravite univerzalan deterdjent za koriscenje u domacinstvu! Pola litre obicnog deterdzenta za sudje koji inace koristite, pola litre vode i 10 kesica limuntisa. Promuckajte i koristite za pranje sudopera, sporeta, radnih povrsila, kupatilskih elemenata i sl.. |
|
Poslala
ljbulovic
|
Izvor:
|
|
•
Najbolji pršut je iz Španije (pokrajina Kastilja). |
|
Poslao
111gurman111
|
Izvor:
časopis
|
|
•
Krofne će biti više vazdušaste.ako u testo dodamo pola kasike sirćeta. |
|
Poslao
gorusnik
|
Izvor:
porodično
|
|
•
Prilikom podmazivanja pleha koristite svinsku mast umesto ulja, ne menja ukus kori a nema sanse da se zalepi. |
|
Poslala
mama4
|
Izvor:
porodicni recept
|
|
•
|
|
Poslala
glorija71
|
Izvor:
|
|
•
neiskorišćeni luk ostaće svež
Ako pripremate jelo za koje treba samo pola glavice luka,drugu polovinu sačuvajte tako što ćete prerezanu stranu premazati tankim slojem maslaca,preostalu polovinu luka umotati u aluminijsku foliju i staviti je u frižider.Maslac će doprineti tome da luk duže ostane svež. |
|
Poslala
djurdjica
|
Izvor:
porodični
|
|
•
Proverite ispravnost jaja:Ukoliko niste sigurni dali su jaja sveža,sipajte 2kašikice soli u 200ml vode i pažljivo spustite jaja u šolju.sveže jaje će potonuti,a mućak će ostati na površini. |
|
Poslala
djurdjica
|
Izvor:
porodični
|
|
•
PECENJE UVIJEK SERVIRAAJTE UZ MALO COKOLADE NA VRHU OD 80%KAKAOA I BEZ I MALO MLIJEKA I SECERA COKOLATE ISTOPITE NA PARI.SERVIRAJ TE UZ NEKI UKUSAN SVIJEZI UMAK TAKO DA NIJE PREVISE JAK. |
|
Poslala
NEJIRA
|
Izvor:
MOCHE MOCH FRANCE CASOPIS
|
|
•
PECENJE UVIJEK SERVIRAAJTE UZ MALO COKOLADE NA VRHU OD 80%KAKAOA I BEZ I MALO MLIJEKA I SECERA COKOLATE ISTOPITE NA PARI.SERVIRAJ TE UZ NEKI UKUSAN SVIJEZI UMAK TAKO DA NIJE PREVISE JAK. |
|
Poslala
NEJIRA
|
Izvor:
NEJIRA
|
|
•
Savet uklonjen zbog nepoštovanja Pravila i uslova korišcenja sajta Receptico.yu
|
|
Poslala
NEJIRA
|
Izvor:
ZDRAVLJE
|
|
•
Razni mirisi iz frižidera če se izgubiti ako u najlon čarapu uspete dvije kašikice kafe mljevene i zavežete pa stavite u frižider, tako če mirisi nestati a imaće lijep miris. |
|
Poslala
Spahija
|
Izvor:
Hrana i vino
|
|
•
fleke sa odeca mogu se skidati na sledeci nacin;pospe se so i malo kisele vode,malo da odstoji i normalno oprati |
|
Poslala
NIKI
|
Izvor:
|
|
•
U GULAS OBAVEZNO SYAVITE KAFENU KASIKICU ILI CAK DVE PEKMEZA(DZEMA)OD KAJSIJE.DAJE LEPU I SLASNU AROMU.A NE OSETI SE PEKMEZ.PROVERENO 100%.PREPORUCUJE MILOS KUVAR |
|
Poslao
milosKUVAR
|
Izvor:
LICNI
|
|
•
kada pecete velike komade mesa prethodno marinirajte(ulje,lovor biber u zrnu,senf) u zavisnosti oid vrste mesa |
|
Poslao
bircakcook
|
Izvor:
kuvar
|
|
•
mrlje od svih vocnih sokova,ukljucuhuci i visnju i borovnicu, potpuno se skidaju kada su jos sveze,kada se pospu sa po 4-5 kasika vrelog mleka.
|
|
Poslala
ajasmina
|
Izvor:
porodicni
|
|
•
cokoladne zdjelice mozete napraviti tako sto u pripremljenu cokoladu umacete malo naduvane baloncice,potom ostavite da se cokolada stegne,onda probijete baloncice i veoma pazljivo ih odvojite od cokolade da ne popuca |
|
Poslala
@§mir@
|
Izvor:
|
|
•
cokoladne zdjelice mozete napraviti tako sto u pripremljenu cokoladu umacete malo naduvane baloncice,potom ostavite da se cokolada stegne,onda probijete baloncice i veoma pazljivo ih odvojite od cokolade da ne popuca |
|
Poslala
@§mir@
|
Izvor:
|
|
•
Crni luk oljustiti i potopiti u hladnoj vodi(10 min) da ne bi "stipao" oci. |
|
Poslala
Kajra
|
Izvor:
porodicni
|
|
•
U zapržku sa lukom dodajte malo iseckanih jabuka i neće vas više mučiti kiselina |
|
Poslala
zoltan
|
Izvor:
porodični
|
|
•
ako gulite paradajiz za sos, lakse ce spasti kozica sa paradajiza ako se natopi u vrucoj vodi 1-2 minute. |
|
Poslala
maja1982
|
Izvor:
|
|
•
ako gulite paradajiz za sos, lakse ce spasti kozica sa paradajiza ako se natopi u vrucoj vodi 1-2. |
|
Poslala
maja1982
|
Izvor:
|
|
•
Kad pecete ribu obavezno stavite i jabuku(podeljenu na pola)u tiganj jer ce se tako manje osetiti miris po prostorijama.A bice i ukusnija! |
|
Poslala
brankic
|
Izvor:
porodicni
|
|
•
Ako izgubite zatvarac od staklene flase kisele vode u flasu stavite kasiku(malu ili za supu)okrenutu naopacke i videcete da kisela voda nece izvetriti. |
|
Poslala
brankic
|
Izvor:
porodicni
|
|
•
Posle seckanja belog luka(da vam se ne bi osetile ruke-na luk)odmah operite noz bez detardzenta drzeci ga sa jedne strane palcem a sa druge strane srednjim prstom i kaziprstom-samo par puta povucite po njemu ispod mlaza vode. |
|
Poslala
brankic
|
Izvor:
porodicni
|
|
•
Savet obrisan zbog nepoštovanja Pravila i uslova korišcenja sajta Recepti.co.yu
|
|
Poslala
vanacob_1405
|
Izvor:
Bakin savet, iskustvo
|
|
•
Dasku drvenu na kojoj secete meso, povrce, i sl. treba da se odrzava, jer prilikom koriscenja i stajanja, na dasku se skupljaju bakterije, koje se normalno ne mogu oprati samo vodom. Da bi dasku odrzavali cistu, svako koliko toliko prelijte dasku i premazite uljem jestivim, ostavite da odstoji poduze i tek onda je operite. U tom slucaju smanjuju se bakterije upijene u ureze na dasci a i daska se neguje, samim tim i duze traje. |
|
Poslala
vanacob_1405
|
Izvor:
Bakin savet
|
|
•
Za pohovanje mesa ili pečenih paprika uvek odvojiti belance od zumanceta. Belance umutiti kao za šne pa dodati zumance, malo soli i malo brasna pa lagano izmešati. Dobija se mnogo bolji ukus i za oko je mnogo lepše. |
|
Poslala
jassna_sd
|
Izvor:
porodični
|
|
•
KADA ŽURITE SA SPREMANJEM RUČKA DODAJTE MALO SODE BIKARBONE I DINSTANJE ĆE KRAĆE TRAJATI, MESO ĆE BITI MEKŠE I BRŽE ĆE BITI KUVANO.
DRAGANAĐ |
|
Poslala
DRAGANAĐ
|
Izvor:
PORODIČNI
|
|
•
AKO ŽELITE DA VAM ŠERPE OD ROSFRAJA BUDU UVEK SJAJNE I LEPE ZA VREME PRANJA USPITE MALO SIRĆETA I SOLI I DOBRO ISTRLJAJTE SUNĐEROM, ZATIM ISPERITE U MALAKOJ VODI. ŠERPE ĆE BITI KAO NOVE, BLISTAĆE.
DRAGANAĐ |
|
Poslala
DRAGANAĐ
|
Izvor:
PORODIČNI
|
|
•
da bi jelka novogodišnj bolje šljaštila napravite ukrase od aluminiske folije
|
|
Poslala
ljuki
|
Izvor:
|
|
•
žute naslage od kamenca preliti vinskim sirćetom ostaviti oko sat vremena pa isprati vodom sve naslage nestanu |
|
Poslala
ljuki
|
Izvor:
|
|
•
slag krem ce se bolje umutiti ako umesto mleka stavite istu kolicinu kisele vode. |
|
Poslala
mirjanamagdic
|
Izvor:
casopis
|
|
•
Dzigerica ce biti meksa i ukusnija ako se najpre potopi u mleko i ostavi da malo odstoji u mleku. Isto vazi i za krompir isecen na listice. |
|
Poslala
loti
|
Izvor:
licno
|
|
•
Ako mutite majonez i dodje do razbijanja
smese tj pretvori se u retku masu dodari komad sredine hleba i dobro umutiti. |
|
Poslala
gogile
|
Izvor:
licno iskustvo
|
|
•
Ako mutite majonez i dodje do razbijanja
smese tj pretvori se u retku masu dodari komad sredine hleba i dobro umutiti. |
|
Poslala
gogile
|
Izvor:
licno iskustvo
|
|
•
Pri pravljenju krema za torte koristiti gustin umjesto brasna. |
|
Poslao
pedro90
|
Izvor:
porodicni
|
|
•
Kultura zivljenja se, izmedju ostalog ogleda i u zdravoj ishrani. Treba izbegavati vece kolicine takozvane tri bele smrti-beli secer, brasno i so.
Savet -umesto brasna za nezdrave zaprske, stavljati ovsene pahuljice |
|
Poslala
apetit
|
Izvor:
porodocni
|
|
•
Pri pripremi slanih jela za bebe ne sme se koristiti proklijali krompir jer sadrzi toksin koji se ni kuvanjem ne eliminiše |
|
Poslala
MarijaZimonjić
|
Izvor:
Časopis "Moja beba"
|
|
•
Kada odu gosti ostatke vina iz čaša sipati u kese za zamrzivač i zamrznuti. Tako da kada spremate jelo koje zahteva čašu vina odmrznete i dodate, a ne otvarate celu bocu zbog jedne čaše! |
|
Poslala
MarijaZimonjić
|
Izvor:
Najdzela Loson
|
|
•
U soseve od paradajza dodati kašičicu šećera. Tako se smanji kiselost a naglasi slatkoća paradajza |
|
Poslala
MarijaZimonjić
|
Izvor:
Dzejmi Oliver
|
|
•
Ako zelite da Vam karfiol ostane beo
kuvajte ga u mleku bez soli.
Trag zagorelog jela sa dna lonca nikako nemojte skidati nozem
ili nekim cvrstim predmetom.
Ostatke zagorelog jela najbolje cete otkloniti ako u sud sipate malo
vode i malo secera pa zakuvate na slaboj vatri.
Posle toga sipajte u sud malo hladne vode i jos malo zakuvajte.
Na kraju ce biti potrebno samo da sud isperete
mlakom vodom i krpom. |
|
Poslala
mmm
|
Izvor:
www.kuvar.8m.com
|
|
•
Meso od stare kokoske skuvace se brzo i bice bolje i ukusnije
ako se u vodu za kuvanje sipa kasika rakije. |
|
Poslala
mmm
|
Izvor:
www.kuvar.8m.com
|
|
•
U CRVENU ZAPRSKU POSLE DODAVANJA ALEVE OBAVEZNO MESATI JER PAPRIKA BRZO ZAGORI I ONDA ZAPRSKA GORCI |
|
Poslao
MACI
|
Izvor:
IZ SKOLE
|
|
•
Spanac nikada ne treba koristiti zamrznut niti ga posle kuvanja ostavljati da prenoci. Ne treba ga ni podgrevati. Tad postaje toksican. |
|
Poslala
apetit
|
Izvor:
strucna literatura
|
|
•
Jela kuvati na niskoj temperaturi i uvek poklopljeno. Tako se manje gube hranljive materije i jelo je ukusnije. |
|
Poslala
apetit
|
Izvor:
|
|
•
Meso ne sme stajati posoljeno zato sto izvlaci sok iz vlakana, stoga ga ne treba rano soliti |
|
Poslala
zlata
|
Izvor:
|
|
•
Kada pohujete snicle sa prezlama, meso prvo ubacite u brasno, zatim umocite u jaja i na kraju uvaljajte u prezle. |
|
Poslala
zlata
|
Izvor:
|
|
•
Vocna salata bice ukusnija i aromaticnija ako u nju stavite kasiku-dve ruma ili vinjaka. Isto tako, bolje je da je ne zasladjujete secerom, vec sirupom od malina ili visanja, vec po ukusu. |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
www.kuvar.4t.com
|
|
•
Ako vam je potrebno nekoliko kapi limuna ne morate zbog toga seci ceo limun. Jednostavno, u kori limuna napravite mali otvor i iscedite limuna koliko vam treba. Kako limun ostaje ceo, mozete ga upotrebiti i posle nekoliko nedelja. |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
www.kuvar.4t.com
|
|
•
Vrlo cesto miris znoja se ne uklanja sa vunene odece ni posle pranja. U tom slucaju u vodu u kojoj perete vunenu tkaninu stavite saku soli. |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
www.kuvar.4t.com
|
|
•
Zamrznutu hranu drzite naduze 24 casa posle vadjenja iz zamrzivaca |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
www.kuvar.4t.com
|
|
•
Cim povrce za salatu iseckate, odmah ga prelijte mešavinom ulja, surceta i zacina, tako cete spreciti suvišan gubitak vitamina. Iz istog razloga, ne preporucuje se da se salata od svezeg povrca priprema mnogo ranije, vec neposredno pred obrok |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
www.kuvar.4t.com
|
|
•
Kackavalj i druge vrste sira ne treba drzati u najhladnijem delu frizidera, jer gube ukus. Medjutim, ako zelite da komad mladog kackavalja isecete u sasvim tanke kriške, stavite ga na 10 minuta u friz, da se stegne |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
www.kuvar.4t.com
|
|
•
Dzigerica ce biti meksa i ukusnija ako se na svako parce pre przenja sipa po nekoliko kapi vinskog sirceta. Nikako netreba soliti pre, vec posle przenja, inace ce biti zilava |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
www.kuvar.4t.com
|
|
•
Soku od pecenja mozete dodati malo kisele pavlake, pa ce te dobiti ukusan preliv za kuvan krompir, pirinac ili rezance. |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
www.kuvar.4t.com
|
|
•
Toplo belo vino mozete brzo da ohladite ako bocu do grlica stavite u mesavinu soli i vode. Dodajte jos neku kocku leda i za 20 minuta bice hladno. |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
www.kuvar.4t.com
|
|
•
Jabuke i krompir mogu se odlicno uskladistiti u podrumu ako dno gajbe prekrijete liscem paprati. Tako ce krompir i jabuke dugo biti svezi. |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
www.kuvar.4t.com
|
|
•
Cvekla - Isprati, potopiti u rastvor boraksa, potom oprati. Kari - sprati u mlakoj vodi, zatim protrljati u glicerinskom rastvoru i posle pola sata isprati. |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
www.kuvar.4t.com
|
|
•
Ako puding nece da se stegne, namocimo nakoliko listova zelatina, rastopimo ih u toploj vodi i umesamo u masu. Stavimo na hladno. |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
Novi univerzalni veliki kuvar
|
|
•
Ako secer u prahu ima grudvica , razbijamo ih oklagijom ili ostruzemo u zicanu cediljku. |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
Novi univerzalni veliki kuvar
|
|
•
Ako majonez progrusa u drugoj posudi umutimo zumance sa malo soli i nekoliko kapi ulja i neprestano mesajuci dodajemo progrusan majonez |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
Novi univerzalni veliki kuvar
|
|
•
Ako se mleko u prahu stvrdne, sameljemo ga u mlinu za mlevenje badema. |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
Novi univerzalni veliki kuvar
|
|
•
Krompir sa crnim mrljama kuvamo u blago zakiseljenoj vodi da ublazi mrlje |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
Novi univerzalni veliki kuvar
|
|
•
Meso je zagorelo: zagorena mesta odsecemo a meso ponovo stavimo u DRUGU posudu da se pece |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
Novi univerzalni veliki kuvar
|
|
•
Belance koje ne mozemo cvrsto ulupati mozemo pokapati sa nekoliko kapi limuna ili posuti sa malo soli |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
Novi univerzalni veliki kuvar
|
|
•
Krem od maslaca koji se zgrusao pazljivo podgrejemo nad parom, zatim opet mesamo dok ne postane glatak |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
Novi univerzalni veliki kuvar
|
|
•
Jaja za testo za pohovanje prvo razbijemo u soljici da se uverimo da nisu pokvarena i tek onda ih stavljamo u testo |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
Novi univerzalni veliki kuvar
|
|
•
Bajate zemicke postace opet hrskavo sveze ako ih malo pecemo u pecnici |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
Novi univerzalni veliki kuvar
|
|
•
Plehove sa tackicama od rdje posepemo solju, istljamo debelom kozom slanine I obrisemo hartijom. |
|
Poslao
Recepti.Co.Yu
|
Izvor:
Novi univerzalni veliki kuvar
|
|