Recepti.co.yu
Internet portal kulinarskih recepata 7 godina sa vama
[niste registrovani]

prijavite se
RECEPTI SAVETI REČNIK PORTAL REGISTAR FORUM
Dobro jeli! Recepti.co.yu PORTAL > FavoritesOmiljeni Poceta stranaPocetna
RECEPTI
Vrsta jela Poreklo namirnica Bez kategorije Vrsta ishrane Pića Ukus Godišnja dob Kuhinja Tip obroka Prilike Metoda spremanja
SAJTOVI
Srbija i Crna Gora Hrvatska Bosna i Hercegovina Slovenija Makedonija svi sajtovi po broju glasova
GDE JESTI
Restorani Picerije Poslasticarnice Pekare Fast Food
GDE KUPITI
Prodavnice Proizvodjaci
TV EMISIJE
IZDANJA

POMOĆ PRI PRETRAŽIVANJU

OSNOVE GOOGLE PRETRAŽIVANJA

Pretraživanje recepata koji se nalaze na sajtovima omogućava najveći svetski pretraživač Google. Dovoljno je da uneste termin za pretraživanje u polje "Tražim", oznacite koji sajt pretrazujete (polje "na sajtu") i kliknete na dugme Pretraga.

Rezultati koje dobijete kao rezultat pretrage se odnose samo na sajt koji ste označili (ako ste ga označili).

Google ne razlikuje mala i velika slova, te mu je sve jedno da li ste uneli [KUVAR] ili [kuvar].
Termin [termin] za pretraživanje možete da unesete kao frazu ["kineska kuhinja"] ili kao pretragu za sve (i opet SVE) unete reči [+kineska+kuhinja]. U prvom slučaju će se dobiti spisak linkova ka stranama u čijem sadržaju se nalazi fraza (identičan tekst), a u drugom slučaju redosled reči nije bitan.
Možete isključiti neke reči iz pretrage pomoću znaka "-", pa tako termin za pretragu može izgledati [+kineska-tajlandska+kuhinja].
Takođe, možete da pretražujete po ILI kriterijumu, pa upit može izgledati i ovako: [kineska OR tajlandska kuhinja].

 

 

NAPREDNO GOOGLE PRETRAŽIVANJE

Napredno pretraživanje možete vršiti preko Google podešavanja (Preferences). U ovom slučaju Google koristi Cookie (kolačić) za čuvanje ovih podešavanja na Vašem računaru.

Druga mogućnost je da menjate URL (putanja do tekuće strane sa eventualnim prosleđenim parametrima) koji se nalazi u Address Bar-u Vašeg pretraživača (browser-a). Naime, u URL-u se nalaze sva podešavanja koja Google koristi za naprednu pretragu.
Na primer, deo URL-a "hl=sr" označava da se ceo Google sajt prikazuje na srpskom jeziku (za hrvatski je "hl=hr", za slovenački je "hl=si" itd.).
Deo URL-a koji označava pretragu sajtova koji su samo na srpskom jeziku je "lr=lang_sr&ie=UTF-8" (ili "lr=lang_hr&ie=UTF-8" za hrvatski). Deo "ie=UTF-8" MORA postojati (označava kodiranje teksta pretrage u unicode format). Ovde treba biti pažljiv jer Google NE zna tačno na kom jeziku je sajt nego samo to pretpostavlja, te se dešava se da je jedan sajt na srpskom označen i kao srpski, i kao hrvatski.
Ostali delovi URL-a se odnose na prikaz rezultata pretrage. Deo "num=20" omogućava da vidite 20 rezultata po strani, a "start=20" označava takozvani offset tj. od kog se "pogodka" (redni broj) počinju prikazivati rezultati. Na primer, za "num=10" (koja je podrazumevana vrednost) i za "start=20" prikazaće Vam se treća strana rezultata pretrage koja sadrži 10 pogodaka (od 21-og do 30-og pogodka).

 

 

PRIJATELJI SAJTA
ComIT :: Kompletna IT resenja : software, mreze, internet GRAFOLIK :: Stamparija & PrePress Studio Salon Lepote HOLLYWOOD BEAUTY LINE Vila Diva Zlatar
Recepti.co.yu STATISTIKE

Broj poseta u poslednjih 5 minuta
32

17.1.2020.
© 2004-2020 Recepti.co.yu v2.1
dizajn & razvoj: svemirNet / ComIT